Vinterhav

Vinterhav

torsdag 21. januar 2010

Ein unik og kald vinteropplevelse

Kalendaren viste den 09.01.10 og dagen var heilt fantastisk med sol frå klår himmel og mange kalde grader. Vi hadde nokre ærend i diverse butikkar som måtte gjerast før det vart heilt helg, men først skulle eg få bli med på ein liten biltur frå Brandbu og nordover langs Randsfjorden for å sjå noko som kjæresten min syns var så vakkert og spesiellt.

Vi køyrde mot Røykevika i strålande sol og eg såg at frostrøyken låg tjukk på fjorden som enno var isfri. Etter kvart som vi kom lenger nord langs fjorden kom frostrøyken nærare og nærare før den til slutt innhylla oss og skjulte både blå himmel og sol. Her inne i dette infernoet var vegen som rett før hadde vore godt brøyta og tildels bar i hjulspora full av snø som om det var snøstorm - i tillegg så dala det snø ned frå himmlen. Frostrøyken var så tett at det var omtrent uråd å sjå kvar vegen var - og i neste øyeblikk skein sola gjennom ei glette og gav ei heilt trolsk stemning.

Dette vakre naturfenomenet kjem av at det bles litt inn frå fjorden og frostrøyken kjem inn over land - der det er snø og is. Her frys vatnet i frostrøyken og fell ned på bakken som snø.

Den fuktige frostrøyken legg seg også som eit teppe rundt tre og busker og for kvar dag veks snølaget seg tjukkare og tjukkare - trea blir ståande der med "lubben" snø og is på greinene.

For ei som har vakse opp på vestlandet og sjeldan har hatt så kalde vintrar var dette ei naturoppleving av dei sjeldne - eg kjende meg utruleg takksam for at eg fekk oppleve dette og at kjæresten min har auge for slike fine naturopplevelsar og best av alt - han vil dele dei med meg.1 kommentar:

  1. Nydelige bilder, nesten litt trolsk stemning.

    Ha ein fin fredag, no er det snart helg!

    SvarSlett